ukenpl
Субота, 30 березня 2024 14:42

Психологічна підтримка, взаємопідтримка, саморегуляція – найважливіші потреби сьогодення

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

28 березня відбулася чергова зустріч викладачів-філологів закладів П(ПТ)О Донеччини під час засідання обласної школи перспективного педагогічного досвіду «Психолого-педагогічні аспекти сучасного уроку».

Засідання відкрила Тетяна Васюхно – профільний методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Донецькій області. Вона коротко пояснила смислове навантаження і значення для повсякденної роботи розуміння поняття «психологічні аспекти» уроку та наголосила й обґрунтувала важливість роботи школи перспективного педагогічного досвіду з цього питання в умовах сьогодення.

Керівник школи, Ольга Курочка – досвідчений викладач української мови та літератури Слов’янського багатопрофільного регіонального центру професійної освіти імені Петра Федоровича Кривоноса, за другою освітою – психолог, лаконічно і доступно познайомила колег з психологічними аспектами педагогічної діяльності в умовах повсякденної травматизації: психологічна допомога та самодопомога.

Коли війна з’являється у вашій голові, вона пожирає частину ресурсу та продуктивної діяльності. Пошук та впровадження педагогічних інновацій, спрямованих на підвищення якості освіти та задоволення освітніх потреб учасників освітнього процесу є пріоритетним напрямом сучасної освіти. Психологічні аспекти педагогічної діяльності, що забезпечують високу результативність процесу навчання та успішність педагогічної діяльності набувають неабиякої актуальності.

Врахування саме психологічних аспектів є надзвичайно важливим при використанні сучасних методик навчання та технологій у сфері освіти. Психологічні аспекти є невід'ємною частиною розробки й використання сучасних методик навчання та технологій у сфері освіти. Вони дозволяють більш ефективно адаптувати навчання до потреб та інтересів учнів, підвищувати мотивацію й залученість, розвивати соціальні навички а також підтримувати їхній емоційний добробут. Саме емоційне благополуччя учнів в умовах повномасштабної війни, проблеми подолання стресу набувають сьогодні особливого значення.

Сучасний урок як в дистанційному форматі, так і в офлайн форматі вимагає від викладача певних здібностей та навичок. На викладачах зараз лежить велика відповідальність, адже вони працюють з підлітками, а отже мають не тільки впоратися зі своїми страхами, тривогами, відсутністю ресурсу, але якусь частину своїх сил віддати учням. Як відомо, викладач – то ніби супергерой… Сьогодні в нашій країні так точно. Отже, педагоги мають багато вчитися – як надавати домедичну допомогу, як працювати з підлітками в стресі чи з фізичними або психічними травмами тощо. Своїм особистим досвідом щодо інструментів та методів, які використовує на уроках для подолання стресових станів в учнів під час війни, працюючи в умовах сьогодення, поділилася Ольга Гатько, викладач-філолог Торецького професійного ліцею.

Життя в середовищі, де відбувається війна і де на людину чатує постійна небезпека, впливає на емоційну та психічну стабільність будь-кого, зокрема підлітків, адже це вже і не маленькі діти, котрі поки що не розуміють усю серйозність і трагічність ситуації, що склалася, і не дорослі люди зі сформованою психікою, які здатні витримати сильне навантаження. Багато з них саме в цей час зіткнулися із жахливими наслідками подій такого роду вперше.

Викладачі у ці страшні часи повинні уміти «тримати себе в руках», тонко відчувати кожен порух ніжної, ще не сформованої душі підлітків, враховувати їх емоційний стан, адже під час війни вони можуть стикатися із тими, хто втратив когось із близьких, або домівку.

Ось такі складні питання були підняті на засіданні обласної ШППД. Але всі розуміють свою надважливу роль в реаліях сьогодення і готові працювати над навчанням і вихованням учнів з всебічною підтримкою і повагою. Ми разом пройдемо цей нелегкий шлях, що випав на нашу долю.

З презентаціями доповідачів можна ознайомитися за посиланнями:

  1. Курочка О.В.

https://view.genial.ly/6601c919a358020014149f45/presentation-psihologichni-aspekti-pedagogichnoyi-diyalnosti

  1. Гатько О.Є. https://youtu.be/kAsVXRNj56Y

Переглядів : 70

Контакти

home

місто Краматорськ,

Донецька область,

Україна, 84331

email

nmcptodon@meta.ua

nmcptodon@gmail.com

phone

+380505461201

(директор

Гончаров Едуард Вячеславович

 

© НМЦ ПТО у Донецькій області

Search

Много шаблонов Joomla на JooMix.org