ukenpl
Середа, 28 лютого 2024 13:35

ПРОВЕДЕНО ПРАКТИЧНИЙ ВЕБІНАР «ІНФОМЕДІЙНА ГРАМОТНІСТЬ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ У ПРОТИСТОЯННІ ЗАГРОЗАМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ»

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)
НА ДОНЕЧЧИНІ ПРОВЕДЕНО ПРАКТИЧНИЙ ВЕБІНАР «ІНФОМЕДІЙНА ГРАМОТНІСТЬ ЯК ВАЖЛИВИЙ ЧИННИК ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СТІЙКОСТІ У ПРОТИСТОЯННІ ЗАГРОЗАМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ»
      У сучасному світі, насиченому інформацією, комп’ютерними технологіями, гаджетами, кожен з нас є активним споживачем та виробником інформації. Знання про безпечне використання цифрових технологій та захисту в Інтернеті допомагає уникати шахрайства, кібербулінгу та інших онлайн-загроз.
       З метою профілактики безпеки в Інтернеті 27 лютого 2024 року НМЦ ПТО у Донецькій області проведено практичний вебінар. Модератор вебінару, методист Центру Ольга Пустовгарова привітала учасників заходу, та зупинилась на основних питаннях, пов’язаних з загрозами, які може нести Інтернет – це і кібербулінг, спам, кібершахрайство, фішинг тощо.
            Практичний психолог Маріупольського ПЛСПіТ Олена Гринчук представила роботу закладу щодо побудови безпечного освітнього простору: розповсюдження інформаційних буклетів та відеороликів, участь у конкурсі малюнків, обласному челенджі, проведення тематичних годин, створення веб-квестів тощо. Крім того колектив МПЛСПіТ пройшов курс «Цифрова безпека на персональному рівні» на освітній платформі «Прометеус».
 
 
            Викладач математики Білозерського ПГЛ Олена Суббота порадила колегам також курси «Інформаційна безпека у період кризи» на освітній платформі «Зрозуміло!». Курс є безкоштовним, містить відеолекції, матеріали до лекцій, тести і по закінченню надається Сертифікат (посилання на курси: https://courses.zrozumilo.in.ua/courses/course-v1:eef+EEF-047+Sept2023/course).
            Викладач інформатики Краматорського ВПУ Олена Тітаренко провела практичне заняття «Що таке фейк та як його розпізнати». Учасники вебінару ознайомились з видами фейків, дізнались про основні ознаки фальшивих новин. Також педагоги мали можливість попрацювати з фактчекінговими ресурсами, які дозволяють перевірити на правдивість інформацію, фото та відео. Безумовно, всі інструменти є корисними, однак, важливо пам'ятати, що найкращий інструмент для розпізнавання фейків - це ваше власне критичне мислення та здатність аналізувати інформацію об'єктивно.
            Посилання на презентацію «Що таке фейк іяк його розпізнати»: https://docs.google.com/presentation/d/18KGMaXa5eEIyBBwIz8TXoy8G7taVQbPe/edit?usp=sharing&ouid=110610477497100943661&rtpof=true&sd=true
 
            Останнім часом наш інфомедійний простір насичений жахливими подіями, негативними новинами, трагічними ситуаціями. Весь цей шокуючий контент викликає травму свідка та негативно впливає на психіку та емоційний стан людини. Практичний психолог Великоновосілківського ПЛ Наталія Орлова надала дієві поради щодо подолання стану психологічного виснаження, а також поділилась досвідом роботи колективу ВПЛ щодо зменшення впливу травмуючих новин на психіку учнів та колег.
            Посилання на презентацію «Травма свідка: як шокуючий контент впливає на нашу психіку": https://www.canva.com/design/DAF90eTy_8o/aXVx6jEM0LiCmVaXmQQnMA/view?utm_content=DAF90eTy_8o&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=edito
 
 
           Наприкінці заходу, з метою підведення підсумків з інфомедійної грамотності та безпеки методист Центру Ольга Пустовгарова провела інтерактивну онлайн гру «Інфомедійна безпека». В грі, що складалась з 20 запитань, взяли участь 31 учасник. Педагогі відповідали на запитання різного рівня складності, час роздуму обмежено від 10 до 30 секунд. Загальний аналіз гри показав що учасники надали 65 % правильних відповідей. Програма Kahoot! визначила автоматично переможців:
I місто - Стрельцов Станіслав, майстер виробничого навчання, ДПТНЗ «Краматорський центр професійно-технічної освіти»;
II місто - Кузіна Катерина, викладач іноземної мови та зарубіжної літератури Слов'янського багатопрофільного регіонального центру професійної освіти ім. П. Ф. Кривоноса;
III місто - Телицина Світлана, викладачка української мови та літератури ДНЗ «Краматорське вище професійне торгово-кулінарне училище»;
IV місто - Бондарєв Владислав, майстер виробничого навчання, ДНЗ «Бахмутський ЦПТО»;
V місто - Шелест Каріна, майстер виробничого навчання Краматорського вищого професійного училища.
          Посилання на гру «Інфомедійна безпека»: https://create.kahoot.it/details/baa6bae3-7cf2-43c7-b048-0d0f478a4926
НМЦ ПТО у Донецькій області вітає переможців гри та бажає всім педагогічним працівникам мирного неба, творчого настрою, здійснення всіх мрій та задумів!
          Тримаємо освітянський фронт, будуємо безпечний інфомедійний простір, працюємо, навчаємо заради майбутнього України!
 
Переглядів : 40

Контакти

home

місто Краматорськ,

Донецька область,

Україна, 84331

email

nmcptodon@meta.ua

nmcptodon@gmail.com

phone

+380505461201

(директор

Гончаров Едуард Вячеславович

 

© НМЦ ПТО у Донецькій області

Search

Много шаблонов Joomla на JooMix.org