ukenpl
П'ятниця, 16 лютого 2024 11:53

Розширене засідання Президії та Ради ВАПП

Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)
15 лютого 2024 року відбулось розширене засідання Всеукраїнської асоціації працівників професійно-технічної освіти (ВАПП)
 
         За спільною ініціативою обох організацій було переукладено Меморандум по взаємодію між двома організаціями, укладений ще у 2017 році. Серед новацій Меморандуму спільні дії Сторін, спрямовані на:
• підвищення привабливості професійної освіти серед різних верств населення, у тому числі учнів старшої профільної школи, дорослого населення, ветеранів та інших категорій дорослого населення, з використанням, зокрема, цифрової платформи “Світ професій”.
• розроблення проектів освітніх, професійних стандартів та професійних кваліфікацій та експериментальних освітніх програм на компетентнісній основі;
• сприяння забезпеченню якості професійної освіти, у тому числі освіти професійної освіти ветеранів, осіб з інвалідністю, дорослого населення та безробітних тощо.
          Президент ВАПП Катерина Мірошниченко окреслила основні проблеми, що, на думку членів ВАПП перешкоджають повноцінному існуванню та подальшому розвитку професійної освіти в Україні, серед яких, зокрема:
1. Застаріла нормативно-правова база у сфері професійної освіти у зв’язку із відсутністю нового Закону «Про професійну освіту» та нормативно-правової бази, що відповідає сучасному стану професійної освіти.
2. Відсутність чітких критеріїв до процесу оптимізації закладів П(ПТ)О;
3. Кадровий голод, особливо серед категорій майстрів виробничого навчання та викладачів професійно-теоретичної підготовки;
4. Проблеми збереження і розвитку переміщених закладів професійної освіти, які розміщувалися на територіях, що наразі є тимчасово окупованими.
5. Нормативно-правове забезпечення освіти дорослих, особливо упровадження короткотермінових курсів, здобуття часткових та мікро кваліфікацій, визнання статусу виданих по завершенню навчання сертифікатів.
         Генеральний директор Директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік у відповідь на окреслені керівництвом ВАПП проблеми повідомила про завершення етапу розроблення нового проекту Закону України «Про професійну освіту» з подальшим його винесенням на громадське обговорення.
         Серед важливих аспектів нового проекту Закону було спеціально підкреслено більший ступінь автономії закладів професійної освіти. Також Ірина Шумік зазначила позицію щодо продовження процесу оптимізації мережі закладів професійної освіти з врахуванням негативних тенденцій демографічного розвитку населення України, значних і непрогнозованих міграційних процесів та складної безпекової ситуації в країні.
         Окремо Ірина Шумік наголосила на необхідності розвитку потенціалу закладів професійної освіти для участі у міжнародних проектах програми ЕРАЗМУС+, яка вже три роки відкрита для закладів професійної освіти України.
Переглядів : 56

Контакти

home

місто Краматорськ,

Донецька область,

Україна, 84331

email

nmcptodon@meta.ua

nmcptodon@gmail.com

phone

+380505461201

(директор

Гончаров Едуард Вячеславович

 

© НМЦ ПТО у Донецькій області

Search

Много шаблонов Joomla на JooMix.org